Nahal Arugot

Förra helgen gjorde vi en vandring i Nahal Arugot vid Döda havet. Vi åkte ner på fredag eftermiddag och slog upp tältet på stranden. Dagen därpå startade vi vår vandring strax efter klockan åtta på morgonen och var i stort sett ensamma på denna populära vandring. Nahal Arugot är en flod (ok, vattendrag, så himla mycket vatten är det inte) som ligger i Ein Gedi’s naturreservat. Trots att det var sista januari så var det varmt och skönt, men inte så där läskigt varmt att svetten rann av en. Under vintern är öknen ok att vandra i, sedan får man flytta sig norrut för att i stort sett göra ett uppehåll för utomhusaktiviteter under sommaren.

Den första delen av vandringen är ca 3 km och man kan välja mellan att gå en bit ovanför vattnet eller att, där möjlighet ges, vandra vid/i vattnet. Vi valde naturligtvis den andra varianten som är lite roligare. Vid ett par tillfällen såg vi hyraxar, små marsvsinsliknande djur som är ca 30 cm långa. Efter ca 2 timmar, med vatten- och snackspausar kom vi fram till det ”gömda vattenfallet”. Vi hoppade raskt i vattnet hela familjen och njöt av det svala, kristallklara vattnet. Jag passade på att ställa mig under vattenfallet och fick en ordentlig ryggmassage. Precis när vi hade börjat äta våra medhavda mackor dök en mamma med dotter upp och snäste åt oss att ”ni vet väl att det här är ett naturreservat, ni får inte äta här”. Precis så man gör för att få människor att vilja följa regler… Tur nog hade vi kollat med personalen i början av vandringen och de sa att man fick absolut äta medhavd matsäck om man inte skräpar ned och inte tänder en eld så vi kunde genast tillrättavisa henne men hon såg inte ett dugg glad ut över vår information…

Från vattenfallet gick vi vidare till de ”övre poolerna”, ca ytterligare en kilometers vandring. Kollade några websiter där det stod att det var för vana vandrare. Jag tror iofs att man måste vara väldigt ovan vandrare för att inte klara av det – snart 4-årige sonen satt i bärstolen en halvtimme och 5,5-åriga dottern travade glatt på för egen maskin hela vägen. Väl vid poolerna kastade barnen av sig alla kläder och lekte i de naturliga vattenrutschkanorna tills de hade skrubbsår på rumporna.

På vägen tillbaka var dottern trött och sur och hävdade att hon inte ville vandra i vatten mer och att vi var dåliga föräldrar som inte hade frågat henne om hon ville vandra i vatten. Sen insåg hon att vi skulle passera vattenfallet igen och då glömde hon bort att vara sur och tvingade oss att gå dit igen så att hon fick bada igen… Det kan ha varit en liten hjälp att hon fick en energibar när det var som värst iofs, gäller att ha koll på när blodsockret behöver en liten skjuts på traven! Väl tillbaka vid vattenfallet fick vi trängas med ca 50 andra vandrare och upplevelsen kändes väl inte så unik längre.

Jag kan verkligen rekommendera den här vandringen, både för barnfamiljer och vana vandrare. Naturen är mäktig och vattenfallet uppfriskande skönt. Försök bara att se till att börja tidigt för att undvika trängseln!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annons

6 reaktioner till “Nahal Arugot

  1. Lâter helt ljuvligt!! Trist med privatpolisen bara. För mânga âr sedan sâ hade jag med mig kompisens hund ner till västkusten. Det var en riktig indiansommar sâ jag och hunden badade sâ mycket det bara gick. En dag blev jag totalt utskälld av en dam pâ stranden. Hon tyckte det var förfärande att jag lät hunden bada där barn och vuxna var ( hur kul hade inte alla andra med Chicko). Mmm, sa jag, men det här är inget naturreservat OCH ingen allmän badplats sâ visst fâr vi bada här. Till slut sâ var det den sura damens väninna som var tvungen att säga till henne att hon faktiskt hade fel.

    1. Det hade ju varit en sak om vi hade kastat skräp runt oss men om jag kommer ihåg rätt så skalade jag en apelsin och lade nogsamt in skalen i en plastpåse som lades in i ryggsäcken när hon kom klagande. Herregud, jag sa till och med Ella att hon inte fick ta med sig den jättefina stenen som hon hittade eftersom vi var i ett naturreservat för att lära henne vad det innebär. Fast vissa människor bara måste klaga för att må bra tror jag.

  2. Wow vilken fantastisk utflykt! I Stockholm snöar det idag och allt är hemskt grått. I kvarteren går folk omkring med uppdragna axlar och väntar på våren. Snart kommer den. Snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s