Trevlig helg!

Idag får alla judiska kvinnor (och en del jämställda män) slappna av lite. Vid solnedgången inleds nämligen den judiska påsken och idag vid lunchtid skulle det vara färdigstädat. De senaste veckorna har alla judar som följer traditionerna nämligen städat sina hem in i minsta vrå så att huset ska vara kliniskt rent från chametz. Chametz innebär surdeg, eller allt som är gjort av något sädesslag och som har jäst – bröd, pasta, öl, Himmelriket för alla som följer LCHF med andra ord. För oss andra, en stor del av kostcirkeln.

Även om vi inte följer traditionerna så blir man ju lite inspirerad och jag har ägnat dagen åt att vårstäda vår lägenhet. Barnen städade sitt rum (meddelst hot om att allt som låg kvar på golvet efter en viss tid skulle slängas) och jag dammsög, våttorkade golv och plockade undan allt. Om en timme åker vi hem till min svägerska för sedern, den traditionella måltid som inleder påsken. Sedern följer ett strikt program (seder betyder just ordning) där man läser ur haggadan – historien om judarnas uttåg ur Egypten –  sjunger sånger, äter symboliska rätter och, inte minst, dricker fyra glas vin! Jag är ansvarig för köttet och ska alldeles strax skära upp steken som jag har gjort. Men, innan dess tänkte jag passa på att önska er alla en trevlig och kosher helg!

Annonser

8 thoughts on “Trevlig helg!

  1. Den religiösa Pesachstädningsvarianten får mig att tänka på min mors och andra hemmafruars heliga nit att göra ALLT rent (under pianot, bakom bokhyllorna osv in till vansinne) på 50 och 60 talet under den ”heliga” julstöksperioden. Det fanns visst tom ett speciellt radoprogram för husmödrarna dagarna innan jul som höll på till långt in på natten och som hette ungefär ”Bara mamma är vaken” (?) tror jag. Jag säger bara : HJÄLP! Och sen på julafton var alla stackars morsor för trötta för att kunna njuta och ville bara gå och lägga sig. Man kan ju altid hoppas att Pesachstädning inte har samma konsekvenser för kvinnorna. Har judiska män möjligen börjat hjälpa till? Själv såg INGEN av mina kompisars pappor eller min egen lägga två barr i kors under stöket utom då för att blanda glögg och handla julgran….
    Och som sagt var, det vore jätteintressant med lite foton från Pesachfirandet om det går. Att få se lite av andras traditioner och fester är alltid helspännande.

    1. Jag kan tänka mig att i de ortodoxa familjerna är det kvinnorna som gör grovgörat, medan männen kollar att allt är rent och sedan tar med sig barnen ut för att bränna ev chametz som finns kvar. Men det kanske säger mer om mina fördomar än om verkligheten!? Här hemma var det jag som stod för vårstädningen i ala fall, fast å andra sidan var jag ledig medan maken jobbade halvdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s