Minnesdag för Förintelsen

Igår kl 20.00 inleddes Yom ha’Shoa, Minnesdagen för Förintelsen, här i Israel. Under 24 timmar spelas bara lugn musik på radion, TV-kanalerna visar dokumentärer och filmer med anknytning till Förintelsen och barer, biografer och andra nöjesställen är stängda. En ceremoni hålls på Yad va’Shem, Förintelsemuséet, där 6 överlevare tände varsin fackla som vardera representerade en miljon döda.

Idag kl 10.00 ljöd en siren under två minuter och då stannade det mesta upp i Israel. På mitt jobb hade vi alla samlats i stora cafeterian, ljus var tända och efter sirenen lästes några texter skrivna av överlevare upp. Under hela dagen har dessa ljus varit tända tillsammans med texten ”לזכור ולא לשכח” – fritt översatt ”Låt oss komma ihåg och aldrig glömma”. På Facebook har många vänner bytt ut sin profilbild mot ett tänt ljus eller en gul judestjärna, som den judarna i gettona tvingades bära.

Barnen stod också tysta (något så när tror jag iaf) under tiden sirenen ljöd idag. De visste om att det var en sorglig dag, som hade något att göra med människor som hade dött i kriget, men än finns det inga försök att förklara något mer. Det kommer en dag när de kommer få reda på sanningen men den dagen är det inte dags för ännu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s