Livet på landet

I lördags tog vi med min bror med familj (har jag nämnt att de varit här förresten?) till svärfars och hans frus kibbutz. Mycket lärorikt för barnen – att få se en riktig kibbutz, och dessutom träffa en överlevare från förintelsen (svärfars frus mamma). För de lite mindre barnen tog vi en promenad till inhängnaderna för att se på kossorna.

IMG_0809 IMG_0811

Kossorna har ganska stora utrymmen men de står ändå alla under taket där jättestora fläktar svalkar dem.

IMG_0814

Precis när vi stod där kom en man dit för att ta kossorna in till mjölkning. Alla kossorna verkade väldigt nöjda över detta och travade snällt ned till ladugården. Mannen som öppnade grindarna bjöd in oss i ladugården så att vi skulle kunna se hur det gick till.

IMG_0816

Väl inne i ladugården gick kossorna till sin plats, fick mjölkningsmaskinen fastsatt och sedan mjölkades det för fullt. Vid varje mjölkningstillfälle mjölkas ca 650 kossor och det tar mellan 2 och 15 minuter att mjölka en kossa. Alla kossor har en liten dosa på ena bakbenet som används för identifiering men också för att registrera när de mjölkats, hur mycket, vaccinationer och annat som kan vara av intresse.

IMG_0817

Och så här ser det ut i mitten av mjölkningsstationen.

IMG_0821

Så här lugnt och stilla står man när man blir mjölkad. Och när de var färdiga med en omgång promenerade kossorna lugnt ut genom dörren och in kom nästa gäng. Vet inte vem som tyckte att det här var mest spännande – jag eller barnen – ett studiebesök i en ladugård gör vi inte dagligen direkt!

Annonser

2 thoughts on “Livet på landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s