Shavuotceremoni på kibbutz

Varning: Detta inlägg är ett sponsrat propagandainlägg för kibbutzernas fortlevnad och vänstersionism när den är som allra bäst! Jag har fått betalt i mogna avokados och granatäpplen i massor. 🙂

IMG_1492

IMG_1481

I tisdags åkte vi till svärfars kibbutz för att fira shavuot så som sig bör. En riktig skördefest helt enkelt. Ett par hundra kibbutzmedlemmar och utomstående anhöriga samlades på ett fält precis utanför kibbutzgrindarna. Traktorer, skördetröskor och andra jordbruksmaskiner stod uppställda och barnen fick klättra upp och ”provköra”.

IMG_1423

IMG_1426

Vädret var strålande och utsikten fantastisk. Runt ”scenen” hade stora halmbalar placerats ut och affischer med de ”sju arterna” hade satts upp på balarna. De sju arterna är grunderna i israeliskt jordbruk och är samtliga omnämnda i bibeln – vete, korn, druvor, oliver, granatäpple, dadlar och fikon.

IMG_1430

Ceremonin inleddes med lite musik, följdes av sång av kibbutzens dagisbarn och sedan dansades ”generationernas dans” med tre generationer kvinnor.

IMG_1433

IMG_1437

Därefter kom den underbara delen där alla bebisar som fötts under året på kibbutzen presenterades. Jodå, de kan väl räknas in i skörden. Min man presenterades på liknande vis en shavuot för 35 år sedan på en helt annan kibbutz.

IMG_1439

Efter bebisarna var det dags för motorerna – kibbutzens olika varianter av traktorer, skördetröskor och andra jordbruksmaskiner visades upp under stor uppmärksamhet från mina barn. Den mest imponerande maskinen var liften som kastade ut godisar från hög höjd. Hade jag vetat om att det fanns sådana maskiner hade jag kanske tänkt mig för lite och tagit över släktgården istället för att plugga ekonomi…

IMG_1449
IMG_1443
IMG_1454

När ceremonin var över fick barnen leka i sandlådan kornvagnen innan vi återvände till svärfar för middag.

IMG_1499IMG_1473IMG_1476IMG_1465

Annonser

7 thoughts on “Shavuotceremoni på kibbutz

 1. Jag blir sugen på att leka i kornvagnen! Är det åldersgräns på det? Får man hålla på med sådant när man själv har barn?
  Det verkar ha varit en toppendag.
  Ursäkta en möjligtvis dum fråga, men exakt vad är en kibbutz?

  1. Det är inte bara tillåtet, det är rekommenderat. Man vill ju inte att ens barn ska försvinna i kornvagnen.

   En kibbutz är som ett stort kollektiv där kollektivet är en hel liten by. Kibbutzerna startades i början av 1900-talet av östeuropeiska invandrare och var i huvudsak ett socialistiskt jordbruk. Alla tillgångar var gemensamma, måltiderna åts i en matsal, barnen bodde i barnhuset och behövde man en bil fick man reservera en av kibbutzens.

   Idag är de flesta kibbutzer lite mindre gemensamma – medlemmarna arbetar utannför kibbutzen och tjänar egna pengar, äter middag i sitt eget hus och barnen bor med sina föräldrar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kibbutz

 2. Åh, vad härligt det ser ut! Och jag vill också bli betald med avocado och granatäpplen för att blogga. Jag kan skriva om nästan vad som helst, faktiskt, bara frukten är mogen och nyskördad! 😉

  1. Och tänk vad hälsosam man skulle vara! Får fundera på lite andra frukter/grönsaker som man kan få betalt i vid andra säsonger!

   Välkommen hit förresten. Var in och tittade på din blogg lite också men ska lägga till den i min bloggläsare så att jag får lite bättre koll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s