Första klass

Imorgon är en stor dag – Ellas första dag i skolan! Hela familjen är exalterad, möjligtvis med undantag av Eitan som mest tycker att Ella har fått onödigt mycket uppmärksamhet på senaste tiden. Jag tycker att det ska bli spännande att få se det israeliska skolsystemet på närmare håll, jag har ju ingen direkt kunskap om det ännu.

I våras fick vi brev hem från kommunen som bjöd in Ella till skolstart och vi fick en lista på skolor som vi kunde välja från. Inom det israeliska skolsystemet finns det några olika sorters skolor – Ellas skola är en statlig sekulär skola. Väljer man denna inriktning så blir man placerad i en skola enligt var man bor. Samma gäller om man väljer en statlig religiös skola. Dessa inriktningar är de absolut vanligaste och de följer båda en viss läroplan men den religiösa skolan har mer fokus på religion och tradition. Utöver dessa så finns det privata skolor som kan ha olika inriktningar (ex internationella skolor). Sedan har vi de två snabbast växande grenarna av det israeliska skolsystemet – fristående religiösa skolor som vänder sig till diverse olika harediska (hardcore ortodoxa) grupper och det arabiska skolsystemet. De religiösa skolorna fokuserar i stort sett enbart på torah-studier och struntar i andra ämnen. jag tror att det fanns 7-8 olika religiösa skolor att välja från – det räcker inte med att man är super-ortodox, det gäller att vara det med rätt inriktning också… Det arabiska skolsystemet har undervisning på arabiska och fokuserar så klart mer på arabisk historia, religion etc.

Förra veckan fixade vi alla förberedelser inför skolstarten. Vi hade en långlista över vad som måste införskaffas i fråga om skrivböcker, som sedan skulle plastas in i olika färger beroende på ämne, pärmar och pennor och pennskrin. VI har även köpt alla skolböcker nya (för ca 300 SEK), dessa skolböcker kommer sedan att kunna tas över av barn som inte har råd att köpa nya böcker. Alla dessa böcker släpas sedan runt och därför har alla israeliska barn gigantiska ryggsäckar som de drar på små vagnar. Yardens jobb gav bort nya, fina ryggsäckar till alla sina anställdas barn som börjar första klass. På väg hem från jobbet hämtade jag ut 5 nya skoltröjor att lägga till de vi har fått ärva från grannflickan. Ella har packat ryggsäcken och lagt fram kläder. Det enda som återstår är att göra en macka till frukostrasten (hon äter cornflakes hemma innan skolan och så vid 10 har de en frukostrast) – Ella vill ha en med messmör på. Det kommer hon nog att vara ensam om i sin skola…

IMG_3075

IMG_3074

IMG_3079

 

Annonser

8 thoughts on “Första klass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s