Skoluniform

När jag var i Sverige träffade jag några fd kollegor en kväll och då vi alla har barn i dagis-/skolålder så diskuterades det en hel del om barn. Vi fastnade lite i ämnet barn och kläder och jag höjde det här med skoluniform till skyarna. En annan kollega sa att hon inte förstod varför detta inte diskuteras överhuvudtaget i Sverige.

I Ellas skola har barnen skoltröjor – enfärgade tröjor med skolans emblem. De kan vara vilken färg som helst, vilken modell som helst så länge skolans emblem sitter på bröstet och man har en vit tröja på fredagarna. Väldigt långt från de engelska uniformer som vanligtvis poppar upp i ens huvud när man nämner skoluniform med andra ord. Nederdelar är valfria.

Häromveckan köpte jag en uppsättning långärmade tröjor och huvtröjor och betalade 200 kr för fem långärmade t-shirts och 100 kr styck för huvtröjorna (tjocka i bra kvalitet). Naturligtvis är det en kostnad som man inte kan välja bort men å andra sidan blir behovet av andra kläder mycket mindre och dessa tröjor är oftast billigare eftersom de köps in i stora kvantiteter. Det är inget bråk på morgonen om vad man ska ha på sig, ingen är finare klädd än någon annan och ingen har ”jättekonstiga” kläder som andra barn kan hacka på. Javisst, kanske inte så individualistiskt men då får man väl uttrycka sig med crazy skosnören eller nåt istället.

Vad tycker ni? Skoluniform eller inte?

Annonser

4 thoughts on “Skoluniform

  1. Gärna skoluniform i den variant som finns i Israel! Fattar inte heller varför det är så tabu att ens diskutera det i Sverige.

  2. Låter faktiskt väldigt sansat med en sådan uniformsversion. Det måste spara en rejäl massa bråk med barn och inte minst tonåringar…

    1. Ja, jag har inget illa alls att säga om det än så länge, och jag tror att även Ella tycker att det är skönt att slippa bry sig om vad hon ska ha på sig. På dagis ville hon alltid ha klänning och pratade om hur fina kläder andra hade och det är ju inget som nämns överhuvudtaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s