De goda gärningarnas dag

Idag är det ”de goda gärningarnas dag” i Israel. Hade jag klivit på tåget liiite senare hade det nog stått några och delat ut bullar. På fritids har de uppmanat oss att skänka leksaker som ska doneras till ett barnsjukhus. På jobbet samlar man in mat och rengöringsprodukter som ska skänkas till fattiga överlevare från Förintelsen. Ellas skola samlar också in mat för att donera – hon skulle ha med sig ett paket socker.

Volontärarbete och donationer är en rätt stor grej i Israel. Vi har t ex tre olika volontärprogram på jobbet – en gång i veckan breds det mackor i ottan för leverans till en skola med många fattiga elever som inte alltid har tillgång till lunchsmörgåsar, en gång i veckan kommer ett 30-tal ungdomar från ett ungdomshem (vet inte riktigt vad det heter på svenska, ett hem för ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma) för läxhjälp och så finns det ett program för ung företagsamhet (”lyxprogrammet”). Utan att glida in på politik igen så är det väl ett uttryck för ett samhälle som inte har lika starkt socialt skyddsnät som i ex Sverige men det är också en stor del av den judiska kulturen att hjälpa andra som behöver det. Hur som helst, det är en trevlig grej som livar upp dagen lite.

IMG_5321
Insamlingshörnan på jobbet
IMG_5320
Paket till barnsjukhuset
Annonser

6 thoughts on “De goda gärningarnas dag

    1. Ja, jag håller med, synd att det behövs. Däremot tycker jag t ex att ge presenter till barnsjukhuset är jättebra – det ger en tillfälle att prata om viktiga saker och det blir nästan lite högtidligt när barnen får lämna in presenterna och känner att de hjälper andra barn.

  1. I Sverige är det här med välgörenhet och volontärarbete också jättestort nu men inte lika mycket på arbetstid. Det är som du skriver synd att det behövs.

    1. Är det det alltså? Det visste jag inte. Fadderbarn och liknande har ju alltid varit ganska populärt men välgörenhetsarbete har inte jag sett så mycket av. Inte på min tid iaf…

  2. Mest i Europa läste jag någonstans. Det finns jättemånga som lägger ner sin fritid på välgörenhet och volontärarbete. I Västerås finns t.ex. ”Med trasiga skor”, en tjej som driver en webbsida och fb-sida som barnfamiljer med behov kan skriva till. Sedan efterlyser hon vad barnen behöver och så lämnar man grejerna till receptionen på ett Shurgardförrådsföretag och sedan kör hon sakerna till familjen. Min mamma är volontär på en loppis där vinsten och många inlämnade kläder/grejer går till Baltikum. Det är massor av sådant här nu, det mesta riktade mot behövande i Sverige, t.ex. hemlösa och s.k. EU-immigranter. Man såg det knappt alls för några år sedan (då såg man ju inte heller tiggare var tjugonde meter…). Det finns annat också, t.ex. Mattecentrum och Läxhjälpen dit barn och ungdomar kan gå för att få läxhjälp.

    1. Vad bra att det är så stort (ja, förutom den där delen att det behövs då) – det ger en perspektiv på sin egen tillvaro och gör en lite mer ödmjuk tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s