Israels bästa hummus?

Få saker är mer israeliska än hummus. Ja, det är en arabisk rätt, inget snack om saken, men det finns nog ingen annan maträtt i Israel där så många har en åsikt om hur, var och när.

Vadå maträtt tänker ni kanske? Hummus har man ju som ett tillbehör?!

Fel. Fel, fel, fel, fel. Hummus är en maträtt – men kan också vara ett tillbehör (hummusburken står t ex framme på vårt matbord i stort sett varje måltid). I Israel kan man dock äta hummus på hummusrestauranger (hummushak?), som ofta inte är mer än ett hål i väggen, man väljer om man vill ha den med hela kikärter till, köttfärs, bönor eller kanske mashawsha. Och den israeliska motsvarigheten till paltkoma (hej norrlänningar!) är naturligtvis hummuskoma. På torsdagarna brukar min förra chef beställa hummus till lunch och då vet man liksom att det inte kommer att bli så mycket mer gjort den dagen.

Alla tidningar har listor över de bästa hummusställena i Israel och i slutet av dem så brukar arga kommentarer flöda för att just deras favorit inte kom med på listan.

IMG_5785

När vi var i Akko så såg vi till att gå till ett av de hummusställen som alltid kommer med på listorna. Många hävdar att det är det bästa stället i Israel. Sa’id ligger mitt i marknaden i Akko. På morgonen lagar de till dagens omgång och när den är slut stänger restaurangen. Förra gången jag var i Akko kom vi dit kl 14. bara för att mötas av en igenbommad dörr. Den här gången hade hotellfrukosten knappt landat i magen innan vi stod i kön som ringlade sig ut på gatan. Vi beställde in en hummus och en mashawsha (kikärterna är inte finmosade och därför har den en annan textur än hummus + att det är vitlök i). Till det serveras alltid pitabröd och ett fat med saltgurka, lök och tomater. Risken att man går ut därifrån hungrig är obefintlig och ja, Hummus Sa’id kommer upp på min lista över Israels bästa hummusställen.

Annonser

2 thoughts on “Israels bästa hummus?

  1. Inte på min lista. Var där i somras och blev besviken. Prova hummusen i en fd synagoga på Chuk ha Carmel. Jättebilligt och jättegott! Går man in på marknaden uppifrån så är det en kort bit in på höger sida. Annars så finns den godaste hummusen på Herrgärdsgatan i Västerås= hemma hos oss!

    1. Men du har en lista iaf! 🙂 Jag åt iofs mashawsha, tycker att det är godare, och den var riktigt bra enligt mig. Fast antagligen inget mot Herrgärdsgatans hummus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s