Vilken cirkus!

Vi var på en Bar Mitzva-fest förra helgen. Man hade hyrt in sig på en cirkus och upplägget var ju fantastiskt för en barnfamilj. Barnen kunde hoppa på stora studsmattor, springa runt och försöka hjula i manegen, det fanns bord för målning och de fick äta hur mycket hamburgare och godis som helst. Dessutom var favoritsläktingarna där – två bröder som är 13 och 16 år – och som framförallt Eitan är vansinnigt förtjust i. Den äldre är en stjärna på capoeira och lär dem att hjula och stå på händer, den yngre är skejtare och Eitan vill bli som honom.

Yey, cirkus!
Yey, cirkus!
Ella är ett A-barn vad gäller drycker - ett halvt glas cola och sedan återgick hon till vatten
Ella är ett A-barn vad gäller drycker – ett halvt glas cola och sedan återgick hon till vatten
Fokuserad på instruktionerna
Fokuserad på instruktionerna
Men sedan kunde man hoppa så hääär högt!
Men sedan kunde man hoppa så hääär högt!
Och Ella var inte sämre hon!
Och Ella var inte sämre hon!
Finaste tjejen!
Finaste tjejen!
Plats på scen
Plats på scen
Mycket rörelseoskärpa blev det
Mycket rörelseoskärpa blev det
Till och med maken kunde stå på händer
Till och med maken kunde stå på händer

Bar Mitzva-firaren själv kommer från en lite annorlunda familjekonstellation. En sån där som får en kristen Cohen att se rätt normativ ut. Hans föräldrar är bästa kompisar, pappan är gay och sedan länge tillsammans med en annan man. Pappan har även ett yngre barn som jag tror föddes via surrogatmamma. Mamman är straight men verkar inte ha någon större lycka vad gäller förhållanden. Pappan höll ett tal med en påminnelse om att komma ihåg var hans rötter finns – pappan invandrad som barn från Iran, mamman från en kibbutz i Israel med rötter i Östeuropa. Väldigt rörande. Men tårar i ögonvrån fick jag först när Bar Mitzva-killen själv höll ett tal. Ett tal till sina föräldrar, sin extra ”daddy” och sin speciella familj. Ett tal om hur viktigt det är att acceptera det som är annorlunda och inte vara rädd. Ett väldigt oväntat tal från en trettonårig kille. Bar Mitzva är den tidpunkt då en pojke räknas som mogen och ansvarig för sina (religiösa) handlingar enligt judendomen och med det talet han höll så kan jag säga att han definitivt har uppnått det.

Annonser

2 thoughts on “Vilken cirkus!

  1. Wow, häftigt! Mina ingifta släktingar gör alltid allting väldigt traditionellt och även om de flesta inte är religiösa så ska alla högtider firas ganska religiöst… Jag är rädd att några kommer att svimma när Eden sätter på sig tallit på sin bat mitzvah ceremoni i juli!

    1. Traditionellt och religiöst är inte direkt ledord i min familj… Maken valde t ex att inte göra någon bar mitzvah, ateist redan då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s