Sverige, dag 1

Efter att ha sovit en natt med öppet fönster, under ett täcke, utan att ha svettats, var jag redo för första dagen i Sverige. Barnen väckte så klart upp mormor redan vid halv sex medan jag fick sova till åtta = lyx!

Efter ett kort besök i lekparken på mammas gård promenerade vi till biblioteket för att låna och läsa lite böcker. Ella var fullständigt ointresserad, ville inte låna någon bok utan bara gå hem. Så kan det gå när ens mamma pushar en att läsa på svenska… Jag busade dock lite och lånade några böcker till henne. Eitan plockade glatt på sig böcker om Halvan, Pettson, Alfons och en bok om Messi. Sedan gick han och jag till polisen för att fixa pass (fast det har jag ju redan skrivit om). Medan vi väntade pratade jag svenska med honom och han svarade utan undantag på hebreiska. Ett medelålders par (medelålders för mig som är 40 är ca 60 år…) viskade om oss och om hur jag pratade iaf svenska med honom. Polisen i Täby kändes så internationell – en kvinna försökte få ut sitt pass trots att hon bara kunde visa sitt italienska ID-kort som inte hade samma efternamn, för ”i Italien hette hon inte alls samma sak”. Killen i kassan bredvid mig bodde i London.

IMG_7507

På eftermiddagen tog vi oss till Täby centrum för att köpa mjukglass. Fast vi gick rakt in i ett youghurtglassställe där man betalar efter vikt (på glassen) och Ella pressade ned så mycket godis det bara gick medan jag tog jordgubbar och björnbär och massor av lakritsströssel. Sedan fick mamma betala för jag hade så klart glömt bort koden till mitt svenska kort. Jag överväldigades av insikten att Täby är välmåendets högborg – folk ser så perfekt fixade, fräscha och lyckade ut. Därefter tog vi tåget ett par stationer till min bror där träffade vi storkusinen som lät barnen spela fotboll med honom. Han läckte som ett såll och mina barn ”var mycket bättre än honom”. Här någonstans kickade svenska in för Eitan eftersom han var tvungen.

IMG_7546IMG_7512IMG_7521

Jag smet iväg och tog tåget in till stan för att äta middag med min bästa, bästa kompis. Vi träffades utanför Urban Deli’s takbar på Sveavägen kl 17.30 för att vi var så hungriga. Visade sig att de inte öppnade förrän kl 18 så vi gick och tog en öl på ett sunkhak i närheten. Och sedan visade det sig att den enda mat som fanns på takbaren var färgglada popcorn så vi tog en öl. Efter det promenerade vi ned till Supper på Norra Bantorget istället. Där var det kölista till borden så vi tog en öl till. Men till slut fick vi ett bord och fick in maten. Och nu outar jag fullständigt min BFF med en bild på henne men man blev precis så där glad av maten så hon får illustrera glädjen. Du får en hashtag för besväret: #hellonwheels

IMG_7522 IMG_7524 IMG_7527 IMG_7533 IMG_7531 IMG_7534

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s