Chrismukkah

Så här under Chrismukkah är det ju en hel massa ljus som ska tändas och en massa religiösa regler och traditioner som ska följas. Vi har följande uppdelning under Chrismukkah – den kristna ateisten tänder adventsljusstaken, de två barnen som tror att de är judar tänder chanukkian (de har ingen aning om att inom judendomen ärver man religionen från mamman, dvs den kristna ateisten i detta fall, mowahaha!). Den ateistiske judiske pappan står för tändaren, som han möjligtvis använder för att tända en cigarett i slutet av kvällen. Den ateistiska kristna modern upprörs sedan när sonen utan religion blåser ut ljusen på chanukkian eftersom ljusen, enligt judiska regler, ska brinna i minst en halvtimme.

Annons

8 reaktioner till “Chrismukkah

 1. Och i kristendomen ärver man religionen av fadern så du har helt rätt när du skriver ”utan religion”. Spännande när de upptäcker hur det är…men troligen kommer USA-tiden göra övergången mjuk (om ni inte valt en judisk skola)! Mina barn hade föredragit om vi var en blandfamilj – de saknar julfirande…

   1. Jo, så är det egentligen rent religiöst, men jag tror alla odöpta här skulle räknas som kristna iaf om pappan är kristen (även om odöpt han också) – vad står det i dina barns israeliska identitetshandlingar (eller barn kanske inte har några)? För många länder räcker det med att vara svensk och inte uttalat ha ngn av de andra religionerna, då är man liksom automatiskt kristen. Jag vet att jag en gång vägrade fylla i religion på visumansökan på misradhapnim då jag då ansåg mig vara ateist. De fyllde ändå i kristen efter att de förstått att jag inte var jude och de frågade inte efter något dop… Egentligen, rent religiöst, borde man strykas som kristen om man inte konfirmerats då det ju är bekräftelsen på dopet. Det är iaf helt otroligt hur kristet Sverige är vid juletid fast de flesta säger att de inte är det och att julen inte har med religion att göra…Just så här års är det ganska jobbigt att vara barn och tillhöra en minoritet. Skönt att det är över för den här gången!

    1. I födelsebevisen så står det ”svensk” som nationalitet (leum) och ett streck vid religion. På judar står det judisk på båda ställena. Lite lustigt är det ju med att ärva religionen – en tjej på dagis är judisk för att hennes mamma är det och hindu för att hennes pappa är det och inom hinduismen ärver man religionen av pappan. Undrar vad det står på hennes födelsebevis!?

     Jag förstår att barnen tycker att det är lite trist att inte fira jul, hela Sverige är ju i julstämning i december. Har ni ingen egen mysig tradition som ni kan göra på julafton så att de har något att se fram emot?

 2. En sjuarmad ljusstake är ju nästan standard i svenska hem.
  En Menorah är ju likadan – Judeo-Christian traditioner korsas.
  Mina barn är inte döpta. Vet inte vad dom kallar sej nu, men
  ingen av dom går i kyrkan.
  Vi var med i Unitarian Church, när barnen var små. Unitarianism
  är egentligen ingen religion, men det var skönt att få en timme för
  sej själv, när ungarna var i söndagsskolan 🙂
  Gick i söndagsskola på Frälsningsarmén. Var jättekul, men sen
  ville dom, att jag skulle bli juniorsoldat. NO WAY!
  Verkar som de flesta svenskar är ateister nu för tiden.

  1. Nu har jag läst på lite om vad Unitarianism är. Måste säga att din anledning till att gå i kyrkan låter som en väldigt vettig anledning! 🙂 Min teori till varför så många svenskar räknar sig som ateister är att det sociala skyddsnätet är så starkt att man har ett mindre behov av att tro på en högre kraft och att man inte heller söker den gemenskap som ju församlingar ger. Jag räknade mig inte som ateist innan jag flyttade till Israel men eftersom religion är en sådan stor del av samhället här så har jag funderat en hel del på det och insett att jag absolut inte tror på någon ”högre makt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s