Lägenhetsjakt

My god vad körigt det var att försöka fixa ett lägenhetskontrakt på distans. Förutom den där lilla detaljen att vi inte hade sett vårt framtida boende annat än på bilder så var det rental applications som skulle fyllas i, checkar som skulle skrivas och mailas och kontrakt som skulle skrivas under.

Vi skickade iväg en kompis som bor i närheten för att kolla på lägenheten som låg högst upp på priolistan, han fotade och filmade och ställde en massa frågor. Kom med tips på vad man bör kolla och vad man bör ha i ett kontrakt. Nästa steg var sedan att fylla i en rental application för att förhoppningsvis bli godkänd av hyresvärden. I den ska man uppge nuvarande hyresvärd, tidigare hyresvärd, arbetsplats, tidigare arbetsplats, personlig referens, kreditreferens (?), bankkonton, inkomst, etc… Denna skickas, tillsammans med kopia på en check på första månadshyran, till hyresvärden. Detta sköts av en mäklare och jag hade en himla tur och trillade på en mäklare som hade tålamod med mina frågor, svarade snabbt på mail och inte var för pushig.

Första problemet var checken. För vi hade ju inget amerikanskt bankkonto. Men som tur är har jag en svåger som bor i USA och som inte tvekade att hjälpa till. Han behövde bara skriva checken och fota den, inte skicka den innan vi hade blivit godkända. Dagen efter att vi hade skickat in vår ansökan kollade jag mailen så fort jag vaknade, och fick till svar att någon annan hade hunnit före oss och lämnat in en ansökan ett par timmar innan. Jaha, bara att börja om från början.

Skickade iväg ett mail till en mäklare om en lägenhet som egentligen inte talade så mycket till mig men som hade ett bra läge, bra pris och bra storlek. Fick ett svar efter 10 minuter, på hebreiska. Visade sig att de hade en israelisk mäklare på kontoret – och eftersom jag nämnt i mailet att vi inte befann oss i USA utan snart skulle flytta från Israel fick hon ta hand om det. Tyvärr var hon Israelisk på det sätt jag har rätt svårt för, pushig, besserwisser och inte redo att göra något för att sänka mäklararvodet när det visade sig att priset bara gällde för det halvår som kontraktet gällde och om man ville förlänga skulle hyran höjas med 200 dollar. Så, nä, tack och adjö till henne.

Skickade ett mail till nästa mäklare som hade ett litet townhouse/radhus listat. Han svarade snabbt, sa att det inte var några problem att vi bodde utomlands och kunde visa lägenheten för vår kompis två timmar senare. Lite foton och filmer senare bestämde vi oss för att köra på den lägenheten. Bara att fylla i ytterligare en rental application, mäklaren sa dock att vi inte behövde någon check förrän vi blivit accepterade, han hade goda kontakter med fastighetsbolaget som var ansvarigt hävdade han. Morgonen därpå var det dock återigen dåliga nyheter. Än en gång hade någon hunnit före oss. Men, ytterligare två lägenheter hade precis blivit lediga i samma fastighet och om vi ville kunde vi bara flytta över vår ansökan till en av dem. Han var redan på väg dit för att fota och filma åt oss. Väl där lyckades han till och med få till ett Skype-samtal med oss och körde onlinevisning! Denna gång var det ett hörnradhus vilket innebär en granne mindre och fler fönster! Vi sa ja på en gång och ett par timmar senare fick vi reda på att vi var godkända. Nu behövdes det skrivas kontrakt och betalas mäklaravgift (han såg till att fastighetsbolaget betalade hälften och vi den andra hälften!), security deposit och hyra för en del av januari och hela februari. Men eftersom vi inte hade några checkar så föreslog han att han skulle betala detta med sitt företags pengar och vi kunde föra över pengar direkt till företagets konto. Det kändes nästan för bra för att vara sant, jag googlade och letade och försökte lista ut på vilket sätt vi höll på att bli lurade men kunde inte hitta något hål. Hans företag har en mkt trovärdig sajt med blogg, presentation av medarbetare. Han hade ett antal recensioner på Yelp. Hans företag kan till och med ses på google streetview. Så jag körde vidare, förde över pengar och höll tummarna. Under de dagar det tog för pengarna att landa på hans företagskonto passade han på att skicka information om hur jag skulle få nycklarna, vem som var ansvarig på fastighetsbolaget, nummer och kontakter på el- och internetleverantörerna. 

På torsdag morgon, strax före åtta, efter en lång flygresa klev jag in i receptionen där nycklarna till vårt radhus mycket riktigt väntade på oss. Slutet gott, allting gott!

Annonser

5 thoughts on “Lägenhetsjakt

    1. Tänk dig ett tomt vardagsrum, med en tv-bänk (utan tv) och tomma IKEA-kartonger, två sovrum utan tillräcklig förvaring och ett helt ok kök. Dessutom en uteplats där det inte längre finns någon snö… Jag lovar, det kommer bilder. Vill bara få lite mer ordning först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s