Skolregistrering

Barnen har börjat skolan/kindergarten nu men innan det så var det en himla massa fixande och trixande. Redan i Israel så prickade jag av det ena efter det andra på listan – översättning av vaccinationsboken, födelsebevis, school records… Här fortsatte det med ”proof of residency” som består av vårt hyreskontrakt, ett annat papper från vår hyresvärd som var ”notarized” (notariefört?), två räkningar och pass. Efter att ha fyllt i världens längsta formulär på nätet lyckades jag till slut boka en tid för registrering – två veckor fram i tiden. Vi kom nämligen precis i perioden för registrering till nästa års kindergarten.

Det kändes lite surt att behöva vänta så länge men när det väl satte igång gick det undan. Registreringen fixades på en timme, fick tid för engelskprov dagen efter, på väg hem fick jag ett mail om att de var antagna och registrerade. Morgonen därefter var det dags för provet! Eitan fick gå in i ett rum tillsammans med den kvinna som är ansvarig för ELL, English Language Learner, i vår kommun. Jag fnissade när hon sa ”vi ses om 20-30 minuter” – det tar 20-30 sekunder att inse att Eitan inte kan engelska. Ja, efter 10 minuter kom de ut och då var det dags för Ella. Till sist fick jag prata med henne och tydligen hade barnen varit jätteduktiga. Eitan hade lyckats säga flera ord och Ella hade skrivit. De var fortfarande placerade i nybörjarnivån men hon var väldigt positiv.

Vi hann bara innanför dörren så ringde skolans guidance counselor och frågade när vi kunde komma för inskrivningsmöte. Två timmar senare satt vi på hennes kontor och pratade om förväntningar, ev problem, hur skoldagen ser ut och hur språkinlärningen kommer att fungera. Därefter gick vi till skolsköterskan för att kolla upp barnens vaccinationer. Ella var fullt skyddad men Eitan behövde komplettera med några vaccinationer som de får i första klass i Israel men i kindergarten här. Fick numret till ansvarig sköterska på typ hälsovårdsmyndigheten och bokade in oss dagen därpå.

Eitan var förberedd på att kunna få upp till 4 sprutor (de ger inga kombinationsvaccinationer på hälsovårdsmyndigheten) men väl där visade det sig att han hade full täckning för polio och bara behövde tre. Men tre sprutor, varav en som måste tas i muskeln, är rätt mycket för en femåring. Det var stora krokodiltårar som föll och ett löfte om glass och att aldrig mer behöva ta en spruta (ok, jag ljög, det är tio år till nästa, han kommer att ha glömt bort mitt löfte tills dess…). All set!

Det hade bestämts att Eitan skulle börja på måndag och Ella på tisdag (hennes fröken skulle vara ledig på måndag) och Eitan blev inbjuden av sin fröken att komma och hälsa på i klassrummet och träffa henne på fredag eftermiddag när de andra slutat. Kindergarten är i samma byggnad som skolan och hans klassrum ligger våningen under Ellas klassrum. Fröken verkade toppen, 23 barn i klassen och typ 6-7 stycken som pratar hebreiska. Eitan var peppad som tusan och besvikelsen var enorm när skolan var inställd i måndags pga ”snow day”, han hade sett fram emot en dag utan syrran.

Under hela processen har den stora behållningen varit hur professionella och trevliga alla har varit. De ställer relevanta frågor, det finns information om allt, det vet hur det är att hantera nya barn och nya språk och de vill verkligen väl. Jag tror att vi har landat på helt rätt ställe!

Annonser

5 reaktioner till “Skolregistrering

  1. Vilket enormt jobb att bestämma skola, registrera, fixa etc. Skönt att det känns bra! Så de får börja utan att kunna engelska? Får de separat undervisning eller hur funkar det? Nyfiken… Stor förändring för barnen att inte förstå sina lärare, kompisar… Skönt att några talar deras språk. Så spännande att följa med på eran resan även om jag känner mig nöjd med att slippa omställningen, specielltmed barn…
    Lycka till!

  2. Jag är klart imponerad. Det verkar som om barnen verkligen har hittat rätt skola, väldigt fint mottagande. Det mâste även vara skönt för dig att veta att barnen kommer ha det bra i skolan.

    1. Ja, det var inte lätt att lämna dem första dagen men det verkar ha varit lättare för dem än vad det var för mig. Tror att det kommer att gå bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s