Konsten att betala hyran

Ni vet hur allt verkar nice and dandy på ytan men det finns så mycket mer… Och visst, jag tror nog att en 70-80% är bra hos oss men det finns så klart andra sidor av myntet också.  Ofta handlar det om småsaker som tar tid och kraft för att man inte är säker på hur det ska göras, man måste ringa runt, googla några gånger osv för att uppnå önskat resultat. Det här med att betala hyran t ex…

Vårt lilla radhus är en liten extra del av ett stort seniorboende. På samma gata finns det två stora byggnader med servicelägenheter och längst bort på gatan ligger det ca 15 radhus som ägs av seniorboendeföretaget men det är högst vanliga barnfamiljer som bor här. Vi har dock tillgång till både tvättstugan och gymmet i seniorboende bredvid oss såväl som vaktmästare som kommer och fixar om vi får stopp i avloppet eller har en trasig dörr.

Den första varje månad ska hyran betalas – med en check. Som kuriosa kan jag nämna att jag tyckte att fransmännen var väldigt efter i utvecklingen när jag såg hur mycket de använde checker när jag bodde där för 22 år sedan… Vi fick tre checker när vi öppnade vårt bankkonto och sedan måste man beställa nya. Visade sig att det kostade 30 USD för ca 100 st. Känns som en jobbig grej att betala för. Men, det visade sig att man inte alls behöver beställa sina checker via banken, det finns andra företag som gör samma sak för en betydligt mindre kostnad. Du kan beställa checker via WalMart om du vill. Du kan beställa checkar med Hello Kitty på, eller gröna traktorer. Du kan få dem att se ut ungefär hur du vill för $5.99 från företag som är godkända av någon slags bankorganisation. Jag beställde med olika sorters naturbilder – vågor, berg, solnedgångshimmel och gröna fält! Tog mig massor av tid att bestämma hur de skulle se ut.

Tillbaka till hyran. Det finns ett annat sätt att betala – man lägger in alla relevanta uppgifter på sin online-bank och så skickar banken en check! Inte en automatisk överföring till mottagarens konto, det kostar pengar – nä, banken skickar en fysisk check i posten. Det är gratis. Logiskt. Det här gjorde jag första gången för aprilhyran. Men senast igår när jag kollade hade checken fortfarande inte lösts in så jag ringde till hon som är ansvarig för hyrorna för att se om det hade blivit något fel. Lämnade ett meddelande eftersom hon inte var där. Idag hade checken lösts in. Det är flera timmar jag har lagt ned på att betala hyran – beställa checkar (som jag till slut inte använde till att betala med), undersöka betalningsalternativ, fatta hur man ska fylla i alla uppgifter korrekt, jaga ansvarig person och slutligen blogga om det.

Annonser

12 thoughts on “Konsten att betala hyran

 1. Kan och vill bankkunder i USA fortfarande ha tillbaka sina utställda checkar efter inlösen? Under mina bankår i Sverige blev det ibland ordentliga diskussioner med USA-kunder. Det blev en kulturkrock då och då.
  Likaså att nygifta tjejer blev mrs John Johnson, de tappade sina egna förnamn i offentliga sammanhang!Kulturkrock var ordet!

  1. Ingen aning om man vill ha tilbaka checkarna efteråt, man får ju alltid en digital kopia på sitt kontoutdrag på nätet när en check har lösts in, borde ju räcka. Mitt namn finns iaf kvar men så är vi ju inte direkt nygifta heller 🙂 Vi har varsin rad på checkarna och vi har samma rättigheter, däremot står min man som ”huvudägare” till kontot eftersom han har Social security number och jag inte får något sådant förrän jag har fått arbetstillstånd.

 2. Jösses vad jag inte saknar checkarna. Ibland har hyresbolagen en egen hemsida där man kan betala hyran med kreditkort men det kanske inte finns en marknad för det när det gäller seniorboende 😉 När vi bodde där hörde jag även att det som närmast kan liknas med autogiro ska man akta sig för eftersom de som ska dra summan tydligen får ganska mycket rättigheter. Däremot hände mycket under tiden vi bodde där (2008-2013) och nu kan man ju i alla fall casha en check direkt i bankappen, supersmidigt!

  1. Känns som att Swish är lite mer praktiskt! Faktiskt så har de ett pilotprojekt för betalning via nätet men de kör det på ett av deras seniorboende bara (de har fem st tror jag), jag jobbar för att vi ska bli näst på tur! Vi har hittills bara fått en check (makens första lön, hade inte hunnit få ett bankkonto då) men den löste jag in i bankomaten, också rätt smidigt. Vi har någon form av autogiro på vår Cable-räkning, fast det är via banken och jag måste godkänna varje månad (typ e-faktura) – hoppas att det inte är sånt som du tänker på :|.

   1. Nej, jag tror inte det är det jag tänker på. Ja, banomaten är också smidigt. Lärde mig mycket om ekonomi genom att titta på the Today show när deras ekonomiexpert var med, ☺️ Kan det mesta om hur man skaffar bra credit score 😁

 3. Herregud vad krângligt. Kan glädja dig med att checkar försvinner mer och mer i det franska ekonomiska landskapet. Min bank fixar direktinbetalning via internet och sedan kan jag själv sitta och flytta pengar mellan olika personliga konton plus inbetalningar. T o m till konto utomlands.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s