Anställningsintervju

Jag fick ju mitt amerikanske arbetstillstånd för en månad sedan ungefär och har så smått börjat ta tag i jobbsökandet. Jag har uppdaterat min CV till att fungera för amerikanska marknaden, sett till att min LinkedIn-profil visar vilken fantastisk människa jag är och börjat jobba på min kontakter. Kontakter är ju tydligen det sätt man får jobb här. Precis som på de flesta ställen.Lite svårt när man är nyinflyttad och inte har så mycket kontakter.

Men det är då israelerna kommer in i bilden. Det är få saker som israeler gillar mer än att hjälpa andra israeler. Jag har redan nämnt att FB-gruppen för israeler i Boston ständigt går på högtryck – folk köper, säljer, frågar, tipsar…. Jag, som är en sån där som gärna ”klarar mig själv”, tycker att det kan vara lite jobbigt att fråga om hjälp men får tänka ett steg längre att jag hjälper någon att få hjälpa mig. Maken har ett fantastiskt kontaktnät genom armén där han gick ett akademiskt specialprogram för supersmarta människor som nu befinner sig på bra positioner inom såväl unversitet som high-tech. En kompis till maken introducerade honom till en bekant iförrgår, som lovade att hjälpa till och hörde av sig till mig för att se om vi kunde träffas igår. Självklart kunde jag det.

Mitt största problem var så klart vad jag skulle ha på mig. De enda byxor jag äger är jeans, men det har man inte på sig första gången man träffat någon i jobbsammanhang. Och när det kommer till skor har jag antingen sandaler eller gympaskor. Lite smart tyckte jag att jag var när jag satte jag på mig en kjol för då funkade sandalerna mycket bättre. På med ett halsband och örhängen och så lite smink, om jag bara hade hittat sminkväskan. Om jag ens har den med mig… Första gången sedan i januari som jag tänkte sminka mig alltså.

Väl där visade det sig att han jag skulle träffa var klädd i jeans och gympaskor. Jag visste inte riktigt vad mötet skulle innebära – intervju, hjälp med kontakter i Boston, tips och råd om att söka jobb? Men det visade sig att det nog var en anställningsintervju jag hade hamnat på. Han trodde att jag skulle passa till jobbet men eftersom han inte jobbar med affärsdelen av företaget skulle han prata med han som är CEO först. Förhoppningsvis väger hans ord tugnt eftersom han trots allt är företagets grundare… Om inte hade han två andra företag på lut som han jobbar med som han trodde skulle kunna passa min profil.

Jag vågar inte dra för stora växlar av vårt möte men det är lite typiskt för hur israeler jobbar. Snabba ryck, raka puckar och en stor portion hjälpsamhet. Han ska höra av sig till veckan och då bör jag ha en uppfattning om vilken lön jag vill ha. Vi får väl se, antingen får jag ett jobb innan jag ens har börjat söka på riktigt eller så blir det bara en rolig story om när jag var på anställningsintervju utan att förstå det.

 

Annonser

2 thoughts on “Anställningsintervju

    1. Tack!! Det kommer dock inte att bli det här jobbet… Träffade CEO’n idag och det var ganska klart att det inte var någon perfekt match direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s