Tips i Advent: Kryddig linssoppa med kokosmjölk

Soppor är en favoriträtt hos oss under vintern. Varma, matiga och gärna lite spicy. Jag gör nästan alltid helt vegetariska soppor och då blir det ju oftast billigt, nyttigt och klimatsmart också. En av familjens bästa soppor är en kryddstark linssoppa med ordentligt med curry och ingefära för sting och kokosmjölk för att runda av. Jag har inget foto men i det här fallet hade nog fotot snarare skrämt bort er än lockat er – tänk er en indisk curry med lite paprikabitar som sticker upp här och där. Det är den finkänsliga förklaringen, maken skulle beskriva det betydligt mindre aptitligt. Men vad den här soppan saknar i utseende tar den igen i smak och lukt. När jag gjorde den i fredags var det första Eitan sa när han kom in efter att ha varit hos grannen att det luktade ”delicious”! Ett tips är att dubbla receptet och frysa in eller, som jag brukar göra, låta barnen ta med den i mattermosen som skollunch. Den brukar tjockna till sig över natten så man kan också äta resterna som en gryta tillsammans med ris dagen därpå. Men slutsnackad, här kommer receptet:

5 dl (2 cups) röda linser
1 burk kikärtor
1 röd paprika
1 gul lök
röd chili (efter eget smak och tycke)
½ dl tomatpuré (~1/3 cup)
2-3 vitlöksklyftor
1 msk färsk, riven ingefära
1 msk röd currypasta el currypulver
½ tsk kanel
1 burk kokosmjölk
~1,5 l (7 cups) vatten
salt
färsk citron/lime
färsk koriander

Hetta upp lite olja i en stor gryta/kastrull och häll i lök, paprika och chili. Stek i 5-7 minuter tills de börjar mjukna och ta färg.
Tillsätt vitlök, ingefära, kryddor och tomatpuré och stek ett par minuter tills dofterna fyller hela köket!
Tillsätt linser, kikärtor, kokosmjölk och vatten och låt koka upp. Sänk sedan temperaturen och låt puttra i 20-25 minuter. Pressa över lime el citronjuice, smaka av med salt. Vill man vara lite extra piffig har man hackad färsk koriander över,  men om ni är som jag så är korianderna oftast på väg att upplösas i en plastpåse längst bak i kylskåpet och då struntar man i det. Det blir gott ändå.

Jag har förätit mig lite på currypasta och ha därför gått över till att använda vanligt currypulver på senaste tiden och tycker faktiskt att det blir godare men båda varianterna fungerar utmärkt så välj det ni tycker är godast.

Origianlreceptet finns här, där finns också en massa andra spännande recept.

Sådär ja, gå och laga till den här soppan nu, ni kommer inte att ångra er!

Annonser

2 thoughts on “Tips i Advent: Kryddig linssoppa med kokosmjölk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s